25 ноември назад във времето

Велико Търново Лайф

25-11-2020, 06:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Православната църква отбелязва Деня на Свети Климент - българския просветител и ученик на светите братя Кирил и Методий. През 1902 година Софийският университет за пръв път чества деня на охридския книжовник като свой празник.
През Първата световна война армията на ген. Климент Бояджиев влиза в родния град на генерала - Охрид. През октомври и ноември 1915 г. Първа българска армия атакува сръбската войска по линията от устието на река Тимок до Трън, завладява Източна Сърбия и превзема последователно Ниш, Зайчар, Пирот, а по-късно Битоля и Охрид. Година по-късно пак по това време - Четвърта българска пехотна дивизия отбива контраатаките на румънските и руските войски вече в Северна Добруджа. Революционерът Георги Раковски, посветил живота си на идеята за освобождение на България, се среща със сръбския княз Михаил Обренович, за да търси посредничество при разрешаването на българо-гръцкия църковен спор. Година по късно (1961) пак по това време в Белград Раковски изготвя втория си план за освобождение на България.
През 1982 година в Италия е арестуван Сергей Антонов. Обвинението се базира на лъжите на турския терорист Мехмед Али Агджа и е за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. В съдебния процес Антонов е оправдан, но сенките на мита за “българската следа” периодично се възраждат. България посрещна римския отец през 2002 година.
По света: Отлята е “Цар Камбана” (“Цар Колокол”) в Москва. Камбаната е с тегло 200 т., висока е 6.14 метра, а диаметърът и е 6.6 метра. Годината е 1735...
Патентовани са: изобретеният от шведския химик Алфред Нобел динамит (1867) и сухото мляко (1884).
Десет холивудски режисьори са лишени от права, поради отказ да дадат показания за антиамерикански действия. Скандалът избухва в 1947 година в началото на Студената война.
Звездата на “Бийтълс” Джон Ленън връща получения от него Орден на Британската империя в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам (1969 година). Година по-късно японският писател Юкио Мишима (познат у нас с книгата си “Златният храм”) си прави публично харакири, като протест срещу попадането на Япония под западно влияние.
На 25 ноември са родени: мултимилионерът и филантроп Андрю Карнеги, защитник на българите по време на османското владичество и инициатор на Карнегиевата анкета, която доказва, че населението на Македония и Тракия е българско; генерал Владимир Заимов, композиторът Светослав Обретенов; диктаторът Аугусто Пиночет, президент на Чили.
На 25 ноември умират: Николай Зографов, деец на Македоно-одринското освободително движение; етнографът Христо Вакарелски, писателят Антъни Бърджис, певицата Надежда Хвойнева.
През 1978 година американката Елън Еспозито умира след най-дългата кома в историята - 37 години и 111 дни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов