В локдауна: Служители в неплатен отпуск, осигурени на 8-часов работен ден, ще получат помощ от 24 лв. на ден

Животът

25-11-2020, 10:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

И при частичния локдаун, въведен до 21 декември, ще продължат всички мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите – 60/40, 80/20, патронажната грижа, помощта за карантинираните, както и тази за родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск. Условията са публикувани на страницата на Агенцията по заетостта, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В готовност са и от Агенцията по заетостта със схемата за осигуряване на детегледачки.

Днес Министерски съвет е гласувал нова мярка за подкрепа на затворените бизнеси – осигурените на 8-часов работен ден работници и служители ще получат помощ в размер на 24 лв. на ден. По тази мярка ще се кандидатства още от понеделник, а помощта ще се изплаща директно на работника или служителя. За целта те трябва да са в неплатен отпуск. По мярката са осигурени средства в размер на 50 млн. лв. за първите 50 000 души.

Друга мярка, която продължава, е плащането на 1 000 лв. на медиците – до момента са обхванати почти 18 000 специалисти. Ще бъдат подпомогнати и личните лекари.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че сектор „Търговия“ остава изцяло отворен, като с това се гарантират доставките и производството. „Продължава работата да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворения бизнес. Ще освободим 157 млн. лв. по програмата „Иновации и конкурентноспособност“, ще се обсъди и с НАП как да се помогне на бизнеса. От днес се анексират договорите с банките – партньори за облекчени кредити до 2 млн. лв. за големите бизнеси и до 1 млн. лв. за малкия бизнес.“ – каза още Борисов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов