От следващата седмица джипитата ще издават по телефона направления за PCR тест

Животът

25-11-2020, 13:09

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса с Националната здравно-осигурителна каса, което ще позволи от следващата седмица личните лекари да издават електронни направления за тестове на пациентите с поне 2 симптома за коронавирус. Тестовете ще се правят в посочени от здравния министър лаборатории, които имат договори с НЗОК. Това стана ясно на пресконференция на Българския лекарски съюз днес.
Даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещение в кабинета на джипито. За целта личният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат директно в лаборатория, за да им бъде направен тестът. От съсловната организация призовават хората да не злоупотребяват и да бъдат отговорни, когато поискат направление за PCR тест.
Няма да има лимити за издаване на направления за антигенни и PCR-тестове, посочиха от Лекарския съюз.

По данните, които организацията събира от няколко дни, масово джипитата са преглеждали по около 50 болни с доказан коронавирус. Един от въпросите, които все още са с „висящ“ статут, е какво да става с пациентите на личен лекар, който е болен или починал и чийто заместник също е извън строя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов