Регионалната библиотека и Американският център при ВТУ канят на фотоизложба на Института „Смитсониън“

Мисия

25-11-2020, 13:46

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В централното фоайе на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново е подредена документалната фотоизложба на тема „Избухване на епидемии в един свързан свят“ (англ. Outbreak: Epidemics in a Connected World).

Съставена от 18 двуезични пана, настоящата изложба представлява адаптирана версия на по-мащабна експозиция с куратор Сабрина Шолтс от Департамента по антропология към Природонаучния музей на Института Смитсониън в САЩ. Открита е през 2018 г. по случай 100-годишнината от грипната пандемия от 1918 г. (известна още като испански грип) и предстои да бъде експонирана до 2021 г. Настоящата инициатива има за цел да повиши осведомеността за човешките и животинските фактори, както и тези от околната среда, допринасящи за епидемиите от инфекциозни заболявания.

Паната илюстрират връзката между човешкото здраве, животинския свят и околната среда. Сред основните акценти са: пренасянето на микробите от животните към хората и влиянието на околната среда за разпространението на патогените; поведението на отделния човек и неговата роля в общата епидемиологична картина, влиянието на обществените промени и как всеки човек би могъл да допринесе за намаляване на огнищата на смъртоносни болести.

След двуседмично гостуване в София, Варна и Пловдив, старопрестолният град е четвъртата спирка, след която експозицията напуска България.  До момента тя е гостувала в университети, библиотеки, болници, посолства, читалища, музеи, летища и други институции в над 30 държави.

Във Велико Търново изложбата се представя по инициатива на Американския център „Мартин Лутър Кинг“ при Великотърновския университет и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“,  с подкрепата на Посолството на САЩ.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов