Стипендия на името на подпоручик Александър Панайотов за курсант в НВУ учреди доц. Милен Михов

Мисия

26-11-2020, 12:45

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първият носител на ежемесечната стипендия в размер на 500 лв. стана Никол Данаилова Данова

Стипендия на името на подпоручик Александър Панайотов за един курсант на Националния военен университет във Велико Търново учреди днес депутатът от ВМРО доц. Милен Михов. Първият носител на ежемесечната стипендия в размер на 500 лв. стана Никол Данаилова Данова. Тя постъпва тази година във висшето военно училище с най-висок резултат на приемните изпити. Първата стипендия тя получи на тържествената церемония днес по повод 142-та годишнина от създаването на НВУ.

Порпоручик Александър Панайотов е роден през 1878 г. във Велико Търново, завършва Военното училище в София и едва на 25 години, заминава за Мадекония, за да не се върне никога. В средата на януари 1903 г. подпоручик Александър Панайотов се присъединява към четата на Борис Сарафов. Четата се състои от 40 души и всички те са предназначени за военни инструктори в различни райони в Македония. Панайотов е натоварен да проведе обучението на войводите в Ресенския и Преспанския райони. На 20 юли (стар стил) 1903 г. избухва въстанието в Битолски революционен окръг. Подпоручик Александър Панайотов, начело на чета от 170 души обявява въстанието в Ресенско и заедно и заедно с другите войводи предприемат нападения срещу няколко села, в които има разположени турски гарнизони или башибозук.

Към средата на септември турските войски започват да вземат надмощие над въстаниците. Опожарени са десетки села, изоставени от населението. Основна задача на четите е да прикрива бягащото българско население.

На 21 септември 1903 г. подпоручик Александър Панайотов, с няколко четника, води сражение с турците в село Перово, Ресенско. Четата се прикрива в тръстиката на езерото. Турския башибозук, воден от Мурад Раме, запалва тръстиката и в огъня загиват подпоручик Александър Панайотов и неговите четници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов