Красимир Каракачанов към курсантите в НВУ: Вие сте стожери на българщината

Животът

26-11-2020, 15:29

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Националния военен университет получавате образование и подготовка не само като командири на българската войска. Получавате възможност да се изградите като лидери на българското общество, стожери на българщината, на българския национален интерес, на българския дух, благодарение на който българската държава съществува и днес. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветственото си слово по повод 142 години от създаването на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ днес, 26 ноември. По думите му малко са онези политици, намерили място в българската история със своите дела, но стотици хиляди са българските воини, благодарение на които България съществува. „Благодарение на техния героизъм, дела и гениално ръководство, сме записали най-гордите страници в българската история“, посочи той. Министър Каракачанов подчерта пред курсантите че учат в едно от най-елитните военни учебни заведения не само в България, а и в Европа.

„Получавате подготовка, с която утре ще се гордеят не само вашите подчинени и вашите родители, а и цялата българска нация. Защото няма друго в дългата българска история, на което да сме разчитали, за да съществуваме като народ и държава, освен силата и духа на българския войник и неговите командири и офицери“, каза още министърът на отбраната. По повод актуалната пандемична обстановка, той се обърна към курсантите с думите: „Не се страхувайте от тази пандемия. Знам, че за пореден път се налага да живеете изолирано във военното училище. Но повярвайте ми, пред вас като бъдещи командири предстоят много по-сериозни изпитания, които съм убеден, че както и това вие ще преодолеете със силен дух“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на ръководния и преподавателския състав на НВУ „Васил Левски“ за полаганите грижи за бъдещето на Българската армия. Той още веднъж поздрави курсантите за това, че са избрали професията „защитник на Родината“. „Да завършиш висше военно училище е предизвикателство. Още по-голямо предизвикателство е да го завършиш в условията на здравна пандемия. Нови предизвикателства предстоят и от това, че този процес е пряко свързан с модернизацията на Българската армия“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той заяви, че приоритетна задача и основна отговорност на военното ръководство и на военнослужещите от всички нива е превръщането на отделения финансов ресурс от държавата в реални, адекватни отбранителни способности. „Разчитаме на вас да бъдете мозъкът и двигателят на този процес, за да бъде Българската армия достоен гарант на независимостта и териториалната цялост на нашата Родина“, обърна се началникът на отбраната към курсантите. Той ги призова да учат, да усвояват успешно учебния материал и да възпитават професионалните си качества, за да бъдат готови да се влеят в редиците на Българската армия, адекватни на съвременната динамична и сложна среда на сигурност.

„За 142 години Националният военен университет се е утвърдил като основното висше учебно заведение, подготвящо кадри за Българската армия и Министерството на отбраната“, каза бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ, в словото си по повод празника. „Основен приоритет за мен е възпитанието на нашите курсанти – бъдещите командири на военните формирования, бъдещите лидери на армията и на държавата. Техният имидж и авторитет ще се градят на моралните навици и умения, които придобиват, на знанията, опита и всичко, което е нужно те да станат достойни офицери и пазители на нашите традиции. НВУ има особена характерна черта: Ние сме пазители на националните традиции; много пъти сме били съорганизатори и участници в национални ритуали“, посочи още бригаден генерал Иван Маламов. Началникът на НВУ подчерта, че предстои много работа по подобряване на научно-изследователската инфраструктура, спортните и битови бази, както и всичко, което е нужно, за да се изградят нормални и комфортни, съвременни условия на работа.

Книга на военно-историческа тематика с лично послание от министъра на отбраната Красимир Каракачанов получиха всички курсанти на НВУ. В тържествена обстановка и при спазването на противоепидемичните мерки най-старото висше военно училище отбеляза 142 години от създаването си с няколко родолюбиви и емоционални събития. Техни гости бяха още народни представители, представители на местната и държавната власт, ветерани и други.

В НВУ бе официално открит и осветен кабинет по военна история, който носи името на Гоце Делчев (навремето също възпитаник на военното училище). Министър Красимир Каракачанов дари на университета книги с историческо съдържание, които да бъдат от полза в учебния процес.

В православния храм „Свети Седмочисленици“ в двора на НВУ бяха положени урни с пръст от военните гробища в Сливница и Гургулят (от времето на Сръбско-българската война) и в Прилеп (от времето на Първата световна война). Военният ритуал бе изпълнен от курсантите в тържествена обстановка в знак на почит към паметта на българските воини, загинали във войните за национално освобождение и обединение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов