27 ноември назад във времето

Велико Търново Лайф

27-11-2020, 06:12

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учредени са Нобеловите награди - най-авторитетният световен приз. През 1895 година шведът Алфред Нобел подписва завещанието си в банка в Стокхолм, с което са създадени международните премии, носещи неговото име.
Подписан е Ньойският договор, наложен след поражението на страната в Първата световна война. Красноречив е жестът на тогавашния министър-председател Александър Стамболийски, който чупи химикалката си след подписа: съгласно договора от България е откъсната площ от 11 278 кв. км. с българско население - Южна Добруджа, Западните покрайнини и Беломорска Тракия. Наложени са тежки финансови репарации, платими за 37 години. България е лишена от правото да поддържа собствена армия, военен флот и авиация. Последиците от Ньойския диктат за Балканите са неизброими.
През 1982 година, два дни след арестуването на служителя на БГА “Балкан” Сергей Антонов в Рим, българските власти заявяват, че това е недопустима провокация срещу България. Обвинението срещу Антонов се базира на лъжите на турския терорист Мехмед Али Агджа и е за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. В съдебния процес Антонов е оправдан, но сенките на мита за “българската следа” периодично се възраждат. Римският отец посети България през 2002 година...
Далеч назад в историята: през 1095 година на Клермонския събор Първият кръстоносен поход получава папска благословия, за да потегли на изток към свещените места и да спаси Йерусалим от ръцете на неверниците. Началото на кръстоносното движение - извор на безброй героични подвизи и легенди...
Войските на Наполеон шестват из Европа: през 1806 година французите превземат Варшава, през 1807 година - португалската столица Лисабон.
Няколко световни премиери отбелязват днешния ден: През 1842 година е премиерата на операта “Руслан и Людмила” на руския композитор Михаил Глинка.
През 1896 година във Франфурт е премиерата на симфоничното произведение на Рихард Щраус - “Тъй рече Заратустра”.
През 1967 г. в САЩ излиза албумът “Magical Mystery Tour” на Бийтълс.
Съветската космическа станция “Марс - 2” се разбива при кацане на повърхността на Червената планета през 1971 г. Поредна стъпка от похода на човека към Космоса.
На 27 ноември са родени: изобретателят на термометъра шведският астроном Андерс Целзий; министър-председателят Иван Багрянов, екзекутиран от Народния съд; световният и олимпийски шампион по спортна гимнастика Юрий Титов, филмовата легенда Брус Ли, и днес ненадминат майстор на бойните изкуства, китаристът Джими Хендрикс.
Роден е ръководителят на Пражката пролет през 1968 година в Чехословакия Александър Дубчек.
На 27 ноември умират: писателят Александър Дюма - син, композиторът Филип Кутев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов