28 ноември назад във времето

Велико Търново Лайф

28-11-2020, 06:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Открита е Захарна фабрика - първото голямо индустриално предприятие в България (1898). Фабриката е изградена с белгийски капитали върху площ от 14 000 кв. м. Тя е изключително модерно за времето си предприятие с пълен цикъл на работа. Капацитетът й позволява да се преработват 100 вагона цвекло на денонощие.
Роден е руският академик Дмитрий Лихачов, човекът, който нарече България “Държавата на духа”. Метафората, с която видният литературовед определи така средновековната българска държава, е заради приноса й в развитието и разпространението на славянската писменост през вековете в Европа.
Годишнина има и Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", основана на този ден през 1878 година.
По нареждане на Яне Сандански, Тодор Паница застрелва в София Борис Сарафов и Иван Гарванов. Това е началото на фактическото разцепление във ВМОРО.
Далеч назад, в историята, в епохата на Великите географски открития португалският мореплавател Фернандо Магелан достига Тихия океан. Петкорабната испанска експедиция на Магелан през 1520 година навлиза в Тихия океан в рамките на първото в света околосветско плаване.
Започва срещата в Техеран. През 1943 година държавните ръководители на трите страни от антихитлеристката коалиция Франклин Рузвелт (САЩ), Уинстън Чърчил (Великобритания), Йосиф Сталин (СССР) решават по-нататъшния ход на бойните действия срещу фашистка Германия. Два дни по-късно, с приключването на срещата на 1 декември, е взето решение за откриване на втори фронт в Европа.
Първата в света автомобилна надпревара се провежда в американския щат Илинойс. Победителят в ралито през 1895 година развил скорост от 12 км/ч.
В продажба е пуснат първият фотоапарат “Полароид” - годината е 1948. Звездата на “Бийтълс” Джон Ленън изнася прощален концерт.
На 28 ноември са родени: германският философ Фридрих Енгелс, поетът Николай Некрасов, поп Андрей, Червеният поп, познат от поемата на Гео Милев “Септември”, писателят Стефан Цвайг, френският етнограф Клод-Леви Строс.
На 28 ноември умират: полският княз Казимир І, италианският физик Енрико Ферми.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)