Пет години от основаването си навършва днес групата на Анонимни алкохолици във В. Търново

Животът

28-11-2020, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пет години от основаването си навършва на 28 ноември групата на Анонимни алкохолици във В. Търново. Тогава се провежда първата сбирка в града. Началото ѝ е поставено от жена от София, която, след като се установява във В. Търново, разбира, че все още няма група на АА и решава да сформира такава. Срещите на страдащите от алкохолна зависимост започват да се провеждат в помещение, което им е отдадено от Католическата църква на ул. “Гоце Делчев” 8 под Хуманитарна гимназия. От юли т.г. във В. Търново стартира и втора група на АА, а сбирките се провеждат в помещението на Адвентистката църква на ул. “Димитър Буйнозов” 4.
Т.г. движението, спасило милиони болни от алкохолизъм и помогнало им да останат трезви в продължение на десетилетия, отбеляза 85 г. от основаването си. Заради пандемията от COVID-19 и социалната изолация лекарите и психолозите отчитат бум в употребата и злоупотребата със спиртни напитки не само у нас, но и в останалите държави.
“Алкохолизмът е стигматизиращо заболяване и болните от алкохолизъм имат нужда от информация за това как може да им се помогне. В момент, когато достъпът до всички болнични заведения и специализирани институции, занимаващи се със зависимости, са труднодостъпни поради недостатъчен ресурс, сбирките на Анонимни алкохолици във В. Търново продължават да се провеждат – както на живо, така и онлайн”, съобщават от групата на АА. И допълват, че сбирките са достъпен и ефективен начин хората, които са зависими от алкохола, да останат трезви въпреки тревожните обстоятелства и сложната обстановка.
Телефонът за връзка с АА – В. Търново е 0898 981 302.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов