Гимназията по туризъм с награда от Европейската нощ на учените

Мисия

01-12-2020, 07:21

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Иновативният проект за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Инициативата „Европейска нощ на учените“ 2020 - FRESHER се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света. FRESHER е абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience.

Тази година в българската инициатива са участвали 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места.

Поради световната пандемия от Covid-19, Нощта се проведе онлайн, с преки излъчвания в социалните мрежи на проекта.

Ученичка от най-голямата професионална гимназия в областта е сред победителите в един от конкурсите. „Приказка за спасението на Мирландия“ на Камелия Лесичкова от XIа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ завоюва първото място за приказка в Националния конкурс за художествен текст, организиран от Тракийски университет, Стара Загора. Конкурирала се е с 50 произведения. Журиращи са били преподаватели от Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет.

         Това е поредно призово класиране на Камелия в национални конкурси. За всяко свое участие, както и този път,  тя е работила с инж. Славка Проданова.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)