Готов е Националният план за ваксинация

Животът

04-12-2020, 10:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Готов е Националният план за ваксинация. Председател на националния ваксинационен щаб е проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на Българския Червен кръст. Заместник-председател е доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор; а секретар - д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в Министерство на здравеопазването.

В първата група на ваксинирани са 243 600 лица, които са най-изложени на вируса - това са лекари, лекарите по дентална медицина, фармацевти, медицински сестри и помощния персонал.

Във втора фаза на ваксинация попадат потребители и персонал в социални институции, учителите, педагогическите специалисти и персоналът от ферми за отглеждане на норки. Това са 112 080 души. Работещите във фермите са 80 души.

В трета фаза са служители, участващи в дейности по поддържането на държавата. Например, служители на ВИК, служителите на МВР и други работещи в сектори, които са важни за населението.

Следващата фаза на ваксинация обхваща възрасни хора на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000 души.

В петата фаза попадат уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Регионите за ваксинация ще са шест, а не седем, както се обсъждаше по-рано, обясни Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Всички българи, в която и от групите да попадат ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде направена, освен доброволно ще е и безплатно, уточни здравният министър.

Този, който се ваксинира, ще предпази себе си, а за да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет трябва 70-75% него да са ваксинираните, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността, заяви доц. Ангел Кунчев. Решението за ваксиниране трябва да се основава на желанието да бъдем предпазени и по никакъв начин няма да бъде задължително.

 

Целият Национален план за ваксинация може да видите тук:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/04/natsionalen_plan_za_vaksinirane_sreshchu_covid-19_v_republika_blgariia.pdf

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)