Днес решават проблема с липсващите допълнителни средства за джипитата

Животът

10-12-2020, 11:29

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За последните 7 дни оздравелите от COVID инфекция у нас са 16 872. Само за тази седмица те са 11 405 души. Това съобщи в началото на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Тези числа са надеждата в тази битка, която продължава да указва натиск върху здравната системата", акцентира той. 52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград, каза още той.

По смъртност в ЕС данните ни поставят на второ място.

В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население. Във Враца се наблюдава плато, а в Габрово се повишават случаите. Толкова е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, посочи здравният министър.

Непредивидимо протича ходът на заразата тази есен, предстои зимата, имаме нужда от всички хора. Нека за оставащите 10 дни до 21 декември да загърбим политиката и политическите страсти, за да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим, призова министър Ангелов.

По думите му към момента все още не се подготвя отваряне на детските градини и ясли.

"Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение - ще го вземем", заяви здравният министър, който сам преди няколко дни каза, че това е възможно.

"Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", допълни той.

Министър Ангелов отново призова хората да не се самолекуват и да търсят медицинска помощ навреме. Възложено е на Националния център по обществено здраве и анализи да направи анализ на причините за увеличената смъртност в страната.

Общопрактикуващите лекари ще получат обещаните 1000 лв., увери още министър Ангелов и добави, че днес ще има решение на проблема, което ще бъде взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Средствата за работещите в центровете за спешна помощ, в регионалните здравни инспекции и в болниците са европейски средства, посочи още той.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)