12 декември назад във времето

Велико Търново Лайф

12-12-2020, 06:12

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Православната църква чества деня на Свети Спиридон, празника на занаятчиите.
През 1913 година сръбските власти избиват 126 от първенците на Радовиш и околията. Стотици от по-будните граждани и селяни са подложени на изтезания и мъчения, а зверски убити са и свещениците Евтим Христов и Гаврил Христов, които „объркали” службата и вместо името на сръбския крал, споменали цар Фердинанд.
През 1941 година българското правителство обявява война на Англия и САЩ. С това България окончателно влиза във Втората световна война. Без да се държи сметка за последствията, смятайки че войната е само „символична", ден по-късно министър-председателят Богдан Филов заявява пред Народното събрание, че този акт на българското правителство е само едно „договорно задължение".
По света: Осъществена е първата радиовръзка (1901 г.). Италианският физик Гуилелмо Маркони приема радиосигнали през Атлантическия океан в станцията Сейнт Джон, Нюфаундленд, Канада от Корнуол, Англия.
1787 г. - Пенсилвания става втория щат от Американския съюз. През 1800 година Вашингтон става столица на САЩ. Основан 9 години по-рано като пристанище на река Потомак на Атлантическото крайбрежие, градът получава името на първия американски президент. 114 години по-късно е изгорен от англичаните и построен отново.
70 години по-късно първият чернокож влиза в Камарата на представителите на САЩ (1870-а).
През 1906 година Оскар Щраус става първият евреин в правителството на САЩ.
През 1962 г. Джон Кенеди изрича крилатата фраза “Светлина в края на тунела”. Поводът е пресконференция, проведена на 12 декември, в отговор на въпрос как може да оцени развитието на Виетнамската война. Джон Кенеди отговаря, че поради трудността на водената партизанска тактика на война, са нужни 10 - 11 души срещу един особено в трудния южновиетнамски терен. Така и че Щатите не виждат светлината в края на тунела, но той самият не смята, че е по-тъмно отколкото преди една година. В някои отношения, твърди Кенеди, е дори по-светло.
През 1982 година е извършена най-голямата кражба в историята на Ню Йорк: 11 милиона долара са откраднати от сейфовете на компанията “Сентри”, извършваща инкасаторска дейност с бронирани автомобили.
Произведен е първият лек автомобил “Москвич”.
На 12 декември са родени: охридчанинът Антон Кецкаров, български просветен деец, учител в Охрид, Битоля, Солун, Скопие, Добрич, Каварна, Сливен; полковник Иван Ангелов, офицер от Българската армия и Командир на 19-и Пехотен полк; френският писател Густав Флобер, писателят Лъчезар Станчев, певецът Франк Синатра, актрисата Невена Коканова.
На 12 декември умират: президентът на ФРГ Теодор Хейс, режисьорът Людмил Кирков, украинският хирург Николай Амосов. С името на Амосов е свързан един от най-големите скандали в историята на „Всяка неделя”, след като на 25 декември 1988 г. дава интервю за предаването, в което заявява, че най-омразният лозунг за него е "Да живее диктатурата на пролетариата". Предаването е спряно.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов