Лекарите искат удължаване на локдауна до Ивановден

Животът

15-12-2020, 14:18

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз.
По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни. На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.
Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.
Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов