Блестящи гласове и вълшебна музика в коледния галаконцерт на МДТ

Животът

17-12-2020, 09:44

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Блестящи изпълнители и вълшебна музика ще поднесе на ценителите на изкуството във Велико Търново в своя традиционен коледен галаконцерт екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Празничният спектакъл под надслов „Коледни вдъхновения“ ще бъде на 22 декември от 19 часа в голяма зала на МДТ. Според заповедта на Министерството на здравеопазването галаконцертът ще се проведе при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

На сцената ще излязат солистите на великотърновския театър Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Мирела Калушкова и Пламен Долапчиев. Гост-изпълнител е популярният тенор Михаил Михайлов,  лауреат на редица национални и международни конкурси, чието име все по-често присъства в афиша на световните оперни театри и фестивални програми у нас и в чужбина. Творческата му кариера започва на сцената на великотърновския театър, а публиката в старата столица познава неговите превъплъщения в Алфредо в „Травиата”, Камий дьо Росийьон във „Веселата вдовица” и др.

През последните години известният великотърновец е гостувал на престижни сцени във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Япония, Русия, Румъния, Полша, Франция, Швейцария, Унгария и др. Партнирал е на прочутото българско сопрано Соня Йончева и на световната прима Красимира Стоянова. Сред последните му завоевания е Гран при от XIX Международен конкурс "Романсиада" в Москва.

Специален гост в галаконцерта ще бъде и Гергана Стоянова – солист на Вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом, която също е носител на редица награди от престижни музикални конкурси.

В музикалния спектакъл участват оркестърът  на МДТ с концертмайстор Милена Байнова и хорът с диригент Яница Брънзелова. В „Коледни вдъхновения“ ще звучат фрагменти от любими арии и дуети от произведения на Верди, Лехар, Гершуин, Бърнстейн, Уебър, Бок, Арлън, Адам, както и популярни канцонети и коледни песни.

За поредна година гост-диригент е Георги Патриков, който е доцент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Той започва музикалното си обучение едва шестгодишен, а през 2004 г. завършва НМА със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. През 2003 г. посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин. През годините участва в международни конкурси в Русия, Италия, Испания, Украйна. Изнася редица концерти с оркестъра на НМА, а от 2017 г. ръководи клас по оперно-симфонично дирижиране към Академията. Внимание в концертните му прояви заслужават изпълненията на рядко поставяни творби от български и чужди автори на фестивали като „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Гост-диригент е на симфоничните оркестри на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Пловдивска филхармония, Плевенската филхармония, Симфониета – Видин, Варненско оперно-филхармонично дружество и др.

Сценарист и режисьор на коледния концерт е Стефан Методиев, а сценографията е на Лидия Къркеланова. Билети за галаконцерта „Коледни вдъхновения“ на 22 декември от 19 часа се продават на касата на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)