В 128 точки в град Велико Търново са поставени контейнери за разделно сметосъбиране

Мисия

17-12-2020, 10:34

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В град Велико Търново в 128 точки са поставени контейнери за разделно събиране, като е предпочетен тип иглу, тъй като така се възпрепятства изваждането и разпиляването на отпадъци, както е било с типа ракли. Това съобщи кметът на общината инж. Даниел Панов в отговор на питане от съветника Красин Каракочев.

Три пъти месечно сметосъбиращата фирма обслужва контейнерите, като има ангажимент да почиства извънредно там, където има преждевременно препълване на съдовете. За да се избегне трафикът, сметопочистващата фирма работи сутрин след 8,45 ч., а вечер – след 16,30 ч.

Амортизираните контейнери за битови отпадъци се подменят редовно, като за последните 4 месеца са поставени 75 нови, подчерта кметът. Грижа за тяхното почистване има Общинското предприятие „Зелени системи“. Когато недобросъвестни граждани изхвърлят сред битовите отпадъци строителни такива, стари мебели и други неподходящи предмети, се налага те да се извозват с друг транспорт и в друг ден.

„Проблемът се корени в навиците на някои граждани, които не спазват правилата. Общинска администрация отново ще постави върху контейнерите стикери с указания къде да се изхвърлят отпадъци, различни от битовите, както и телефони за връзка.“ – допълни инж. Даниел Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов