Инж. Даниел Панов: Реконструкцията на ХГ „Борис Денев“ е един от най-важните общински проекти

Мисия

17-12-2020, 11:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изкъсо ще следя всички материали, които се влагат по ремонта на ХГ „Борис Денев“. Това каза днес пред великотърновския общински съвет кметът инж. Даниел Панов. Той обаче изрично подчерта, че сградата на галерията не е паметник на културата, както някои съветници спекулират и насаждат сред обществото. Коментарът на кмета е свързан с обвиненията на съветника Калоян Янков, че в момента тече нецелесъобразен ремонт на сградата на Художествената галерия. Янков предизвика онлайн дискусия, на която откликнаха водещи експерти, сред които авторът на проект архитект Любомирски и главния архитект на общината Николай Малаков.

Реконструкцията на сградата е един от най-важните общински проекти, за да бъдат опазени близо 5 000 произведения на изкуството. „За последните три години аз съм предоставил 12 информации относно проекта. Всеки съветник би следвало да се е запознал с тях.“ – подчерта Панов и припомни, че нито един общински съветник не е направил нито една забележка.

 

„Преди броени дни, обаче, съветникът Калоян Янков предизвика онлайн дискусия, на която водещи архитекти дадоха експертно мнение и разсеяха всички съмнения относно целесъобразността на проекта. Той е направен така, че да се запази уникалността на сградата. От май до ноември са преминали всички съгласувателни процедури по проекта. Изцяло са спазени процедурите по Закона за опазване на културното наследство и това беше потвърдено от експерта към МК архитект Милен Маринов. Някой запитвал ли се е какви са условията в Галерията, при каква влага в момента се съхраняват ценните произведения на изкуството? При този театър, който се играе, прозира и политически нюанс. Публично експерти се обявиха „за“ мерките за енергийна ефективност. Да не всяваме смут и заблуди. Аз лично ще следя изкъсо какви материали се влагат в ремонта на сградата.“ – каза инж. Даниел Панов.

Кметът припомни, че сградата първоначално е замислена като училище, след това става полицейски участък. По-късно тя е облечена с бигор и от там тя губи своята автентичност. Сега обаче, тя се нуждае от отоплителна система, енергийна ефективност, ремонт на пропаданията в настилката.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов