Общинските наеми във Велико Търново няма да се променят през 2021 година

Мисия

17-12-2020, 11:45

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският общински съвет единодушно подкрепи предложението на общинската администрация да бъдат освободени от индексиране наемите през 2021 година за лица, вече сключили договори за ползване на общински имоти. Съветниците решиха и да освободят от наеми за месец декември 2020 г. ползвателите на общински имоти. Това са юридически и физически лица, сключили договор с Общината, както и спортните клубове, които в договорни отношение с Общинското предприятие „Спортни и имоти и прояви“. От такси се освобождават от 1 ноември до възобновяването на учебния процес и учениците, които ползват общинското общежитие „Колю Фичето“.

Съветникът от БСП Стоян Витанов повдигна въпроса дали общината обмисля да подпомогне превозвачите, тъй като те понесли големи загуби по време на локдауна.

„Общината няма механизми, с които да подкрепи външните превозвачи. Но те са кандидатствали почти по всички мерки, които се предоставят от държавата и няма да цитирам какви суми получават.“ – каза в отговор заместник-кметът Снежана Данева – Иванова. Тя изброи и мерките, по които местните превозвачи са подпомогнати – това е Подкрепа на микро- и макро- предприятия по ОП „Иновации и конкурентноспособност“, където се предоставят между 3 000 и 10 000 лв., а от есента се предоставят и сумите достигат до 450 000 лв.

През август фирмите също са кандидатствали и по мярката 60/40 по нея. Тя може да се комбинира с мярката за запазване на заетост в сектор транспорт и туризъм – по 290 лв. на запазено работно място.

Стоян Витанов съобщи, че граждани са сигнали, че вече има редуциране на автобуси по някои линии на градския транспорт.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)