Станислава Стоянова: Приетата от НС Стратегия за висшето образование е прецизен план, съобразен с предизвикателствата

Животът

17-12-2020, 18:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В бюджета за догодина са предвидени средства за увеличение заплатите и на академичния състав, припомни народният представител

Днес Народното събрание окончателно прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021–2030 г.

По време на дебатите, великотърновският народен представител и член на парламентарната комисия по образование и наука Станислава Стоянова заяви, че предложената Стратегия е един балансиран и осъвременен документ, съобразен с всички актуални предизвикателства, възникващи, както от процесите в сферата на висшето образование, така и от промените извън нея. Същевременно Стратегията предлага изключително прецизен и детайлен план за справяне с тях. Съчетава в себе си установените дългогодишни академични традиции и добри практики, с адаптивност към динамичните условия на средата и възникващите предизвикателства.

По думите ѝ, документът се характеризира от високото си качество и е в унисон с провежданата от Правителството политика за приоритетно стимулиране развитието на българското образование. Приетата от парламента Стратегия удовлетворява всички заинтересовани страни като отчита техните нужди и препоръки, категорична бе още Станислава Стоянова, която е и част от академичния състав на Стопанската академия в Свищов.

Тази стратегия е стъпка в правилната посока за развитие на българското образование, единодушни са Стоянова и колегите ѝ от ПГ на ГЕРБ, които подкрепиха документа.

Станислава Стоянова използва повода, за да изрази и удовлетворение от грижите, които българската държава полага в сферата на образованието. Депутатът припомни, че вече е факт двойното увеличение на учителските възнаграждения – ангажимент, който правителството на Бойко Борисов пое в началото на мандата си през 2017 г.

Със Закона за държавния бюджет пък тази година бяха приети близо 60 млн. лв. за увеличаване на преподавателските заплати във висшето образование. Факт, който беше посрещнат със задоволство от Съвета на ректорите, откъдето признаха, че това е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование от поне 30 години. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов