Музикант от „Джуниър Бенд“ стана втори в Категория А в Международния конкурс за кларинет „Сава Димитров“

Мисия

20-12-2020, 12:17

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

12-годишният възпитаник на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново Симеон Витанов зае второ място в Категория на първото издание на Международния конкурс за кларинет „Сава Димитров“. Първото място в категорията е за 14-годишен румънец. Симеон е част и от „Джуниър Бенд“, а ръководителят Йордан Цветанов не скри радостта и гордостта си от доброто представяне на кларинетиста.

Надпреварата се проведе в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” при строги епидемични мерки. Журито на конкурса е изключително авторитетно – Людмила Петеркова е чешки кларинетист – солист и преподавател; Джулиан Блис е сред най-добрите кларинетисти в света; Филип Купер е първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 г.; Вангел Тангъров е доцент по кларинет в Тексаския щатски университет; Антонио Тинели е професор на кларинет; Джуро Пете /Събрия/ е носител на десетки награди и е бил солист с Младежкия филхармоничен оркестър на Печ /Унгария/, Младежката филхармония във Войводина и с оркестъра на Камарата по изкуствата; великотърновецът Павлин Панайотов от години живее и работи в Чехия, като преди това 6 години е бил асистент-професор в Тунис; Тадей Кениг е професор по кларинет в Музикалната академия в Любляна /Словения/; Емил Вишинеску е преподавател в Националния музикален университет в Букурещ; Никола Сърдич е професор в Академията по изкуствата в Нови Сад и в Баня Лука.

Освен от България, конкурсът е събрал участници от Босна и Херцеговина, Румъния, Турция, Чехия, Израел, Северна Македония, Сърбия, Русия и Литва.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов