Днес почитаме Света мъченица Юлиания

Животът

21-12-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българската православна църква почита днес Света мъченица Юлиания и пострадалите с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия. Тя е християнска мъченица, живяла през III в. във Витиния (Мала Азия).
 
Според нейно житие тя била дъщеря на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, който също бил езичник от знатен род. Отказала обаче да се омъжи за него, тъй като била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, но молбите му били безуспешни.
 
Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с голяма жестокост и я дал да я съди Елевсий, който по онова време бил управител. По негово нареждане Юлиания била подложена на многобройни мъчения, но не се отрекла от вярата си.
 
Мнозина (според житието - 630 души) от свидетелите на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната сила на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало около 290 г.
 
Имен ден празнуват Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов