21 декември назад във времето

Велико Търново Лайф

21-12-2020, 06:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 21 декември 1988 г. вследствие на поставена бомба самолет на американската авиокомпания “Пан Америка” се разбива близо до Локърби в Шотландия, при което загиват повече от 300 души. Самолетът избухва в пламъци 38 минути след излитането. Пада от височина 9.450 метра, образувайки кратер с дълбочина 12 метра. Загиват 270 души от 21 страни и 11 жители от самото селище Локърби. На 14 ноември 1991 година двама либийски агенти - Абдел Меграхи и Ламен Халифа са обвинени за атентата. Седем години по-късно, на 14 април 1999 г., Либия предава на съда двамата агенти.

Македонският научен институт (МНИ) е създаден на 21 декември 1923 г. в София. Целта му е да проучва историята, етнографията, географията и стопанския живот на Македония, да събира исторически материали за освободителните борби на македонските българи, да издава научно-литературно списание и други трудове.

На 21 декември 1971 г. самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище София. Загиват 30 души - 6-членният екипаж и 24 пътници, сред които е естрадната певица Паша Христова. Оцеляват певците Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално. Според неофициална версия - причината е техническа неизправност на уредите за управление на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са погрешно свързани въжетата на елероните с кормилото на пилота и при завоя, който се опитва да направи пилота на дясно самолета се накланя рязко наляво при което лявото крило се удря в пистата от загубата на баланс самолетът се накланя на дясно и там се удря дясното крило в пистата от удара то се откъсва, при което самолетът се разбива в пистата.
На 21 декември 2001 г. при нещастен случай в столичната дискотека "Индиго" загиват 7 деца между 10 и 15 години. На 23 декември е обявен национален траур.
На 21 декември 1989 г. избухват въоръжени сблъсъци в Румъния. Румънският ръководител Николае Чаушеску обявява извънредно положение след въоръжени сблъсъци в Тимишоара.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов