Започна реконструкцията на парк „Градска градина“ в Горна Оряховица

Мисия

21-12-2020, 14:24

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С официална церемония „първа копка“ започна реконструкцията на парк „Градска градина“ в Горна Оряховица. Проектът за подобряване на парковата среда се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“2014 – 2020. Общата му стойност е 1 473 685 лв. Безвъзмездната помощ от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 252 632 лв., а 221 052 лв. са национално съфинансиране.
Това е един от най-старите паркове в града, разположен е в централната градска част и е много важно реконструкцията му да бъде извършена качествено. В проекта е заложено запазването на дървета и ландшафт, както направихме в парк „Детки кът“, припомни кметът инж. Добромир Добрев. Смятам, че с реализирането на проекта ще се получи едно бижу в центъра на града, което ще радва както жителите на квартала, така и всички горнооряховчани, каза още инж. Добрев.
На церемонията присъства заместник-кметът инж. Деница Коева, екипът на проекта с ръководител инж. Гергана Тодорова, както и представители на изпълнителя, авторския и строителния надзор.
Парк „Градска градина“ е разположен на площ от 30,47 дка. От тях 21,86 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки са 8,61 дка. Това е един от емблематичните паркове в града, който е предпочитан за разходки и отдих на поколения горнооряховчани.
Новият проект предвижда обособяване на три зони в парковото пространство. В първата зона за разходки и социални контакти ще се обособи алейна мрежа и ще се поставят пейки и кошчета за отпадъци. В южната част на Градската градина ще бъде разположена зоната за тихи игри и занимания. Зоната за активен отдих ще бъде в северната, западната и югоизточната част на парка. Ще се изградят 3 детски площадки за различни възрасти, площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище. Предвижда се изграждане на автоматизирана поливна система. За осигуряване вода за поливни нужди ще се изградят два резервоара всеки с обем от 45 м. куб., към които ще се отведат дъждовните води от алеите, както и част от водата на фонтанките.Ще се засади и нова декоративна растителност.
Запазено е местоположението на двата фонтана, които ще бъдат осъвременени, а около тях са предвидени места за отдих, тихи игри и занимания. Предвижда се изграждане на ново парково осветление, както и осветление за тенис игрището и комбинираното игрище. Ще се изгради и видеонаблюдение.
Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца, считано от 09.07.2020 г., когато бе подписан административния договор за реализирането му между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица.
Изпълнител на обекта е „Джамбо 33“ – Велико Търново. Авторският надзор ще се упражнява от Обединение ДЗЗД „Горна Оряховица 2015 – 2020“ – София, а строителният надзор е поверен на „Бул строй контрол инженеринг/бск инженеринг“ АД – София.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов