Дарители от цялата страна се включват в кампанията на Ротаракт „Дари и емоцията от книга подари”

Велико Търново Лайф

22-12-2020, 15:21

Снимка:

Ротаракт

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

-Соня, Ротаракт – Велико Търново, организира поредната си благотворителна инициатива „Дари и емоцията от книга сподели” Как върви кампанията?

-През изминалия месец проектът се провеждаше чрез набиране на книги в обособени за това места в града. Обектите най-често бяха заведения където хората споделят време заедно – ресторанти, барове, кафетерии и др. Поради наложените противоепидемични мерки и затварянето на тези обекти, това стана невъзможно.

За целта ние решихме да не отменяме събитието, а да променим подхода, спазвайки всички мерки за сигурност, като ползваме вътрешно-куриерски фирми, чрез които хората могат да изпращат дарените книги. Това ни помогна да разширим проекта не само на общинско ниво, но и на републиканско. Сега сме щастливи да обявим, че хората ни разпознават и изпращат своите пратки от цялата страна.

-Каква е целта на кампанията?

-Ние, от Ротаракт Клуб - Велико Търново, сме убедени, че провеждането на доброволческа дейност, без значение от обществената конюнктура, е важно. Този начин на мислене ни позволява да помагаме за градежа на социално здраво общество. Именно тези факти подклаждат у нас желание да осъществяваме такива инициативи. „Дари и емоцията от книга сподели” доказва с действия нашите идеали и намерения

-Посочете някои подробности за самата организация на кампанията.

-Обикновено „Дари и емоцията от книга сподели” се провежда около Деня на народните будители – 1 ноември. Членовете на клуба определят и осъществяват връзка с екипите на местата, където ще се събират книгите. Дарението се извършва на място в избрани търговски обекти, които често са наши дългогодишни партньори. След това книгите се сортират на едно място и се доставят до съответните бенефициенти. Така изглежда най-общо нашата кампания.

Здравната обстановка в страната заради епидемията от коронавирус изисква от нас да бъдем по-отговорни и внимателни към всички граждани. Ние решихме да подобрим събитието и да разширим обсега на действие. Затова използваме куриери, чрез които книгите да бъдат доставени до нашият сборен пункт. Там те биват сортирани и разпределени. Който иска да се включи в кампанията, може да изпраща своите дарения на следните адреси:

Еконт: Картала Адрес: кв. Картала, ул. Стоян Михайловски №9, магазин 2а, 5000 Велико Търново

или

Спиди Картала: Картала Адрес: кв. Картала, ул. Стоян Михайловски №7, магазин 2а, 5000 Велико Търново

Лице за контакт: Соня Маринова, 0885579353.

Доставката се поема от подателя.

-Към кого са насочени даренията? Кои са партньорите и спомоществователите ви?

- Тази година даренията ще бъдат дадени на няколко училищни библиотеки. Основните спомоществуватели са гражданите, които са решили по една или друга причина, че книгите с които разполагат, могат да продължат житейския си път в ръцете на някой друг читател. Така се извършва един своеобразен процес на уравняване на силите и знанията сред търсещите и даряващите.

Радостното е, че се очертава кампанията да приключи успешно в края на декемри. Количеството на събраната литература се увеличава постоянно, като досега сме събрали няколко кашона с книги. Надяваме се да се поздрави с още по-добри резултати от предходните кампании през годините.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)