Ловците в община Велико Търново подсигуриха фураж за дивеча

Животът

23-12-2020, 09:00

Снимка:

ЛРС-Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ловците от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” се погрижиха да осигурят достатъчно фуражи за дивеча във  Великотърновската община. Дружините набавиха необходимото царевично зърно, като всяка потърси местен арендатор, който да предложи най-приемливата цена. Освен царевицата, за благородните елени и сърните през зимата ще има сено и листник. Окосени бяха пустеещи ливади и тревата от тях – изсушена. За да има повече такъв фураж, някои дружини купиха готови бали и ги складираха на подходящи места.

Сдружението има собствени дивечови ниви, които също помагат за осигуряването на евтин концентриран фураж. Това са около 58 дка в землищата на селата Беляковец, Плаково, Присово, Райковци, Церова кория. Обикновено дружините дават тези площи под наем на местни арендатори и получават като рента готова продукция. А реколтата от засетите изоставени край горите маломерни парцели или пустеещи земеделски площи, за които никой не се грижи, не се прибира и остава дивите животни да намират там храна зимно време. Миналата есен всички тези дивечови ниви бяха засети с пшеница и ечемик, които обикновено остават за паша на елените и сърните.
Ловните дружини подготвиха и необходимите им хранилки. Специални бригади почистиха от излишната растителност горските пътища, пътеки и просеки, за по-лесното придвижване на дивите животни при обилен снеговалеж.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)