1m2 изкуство представя творбата на младата Ина Валентинова “Curiosity Box”

Велико Търново Лайф

23-12-2020, 12:05

Снимка:

ТАМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата може да се види на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново до 7 януари

„1m2 изкуство” е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова заедно с ТАМ – пространство за срещи, събития и изложби в град Велико Търново. Той представя вече за трета година артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube“ (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда. В следващите месеци търновската публика ще се запознае с 6 млади и талантливи български артисти.

Новият сезон на „1m2 изкуство“ се открива с произведението „Curiosity Box” на Ина Валентинова, която в момента е част от Докторантската програма по Методика на обучението по изобразително изкуство към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“.

Ина Валентинова създава образи, които са ярки, жизнени и намекват за меки утопични състояния. Въпреки това те са породени от силна фрустрация от настоящата световна политическа и екологична ситуация. Природата в различните ѝ форми е силата, която движи фантастичните наративи на художничката. В нейните рисунки и графики, живопис и текстилни пана се наблюдава смесица от културни, антропологични и религиозни препратки. Искреното духовно разкриване на авторката бива илюстрирано с цел да послужи като пример за наблюдаващите го, за да отразят фигурите от личното си въображение.

„Curiosity box” е пространствена инсталация, събирателен образ на темите, които очертават творчеството на Ина Валентинова и нейните художествени търсения. Самото заглавие е взаимствано от Cabinet of curiosities, или немския вариант Kunstkammer или Wunderkammer - „стаи“, представляващи колекции от забележителни и ценни обекти. Самият термин Kunst и Wunderkammer, използван за тези колекции, се отнася както до чудото на гледаното, така и до учудването на наблюдателя, а не до „чудното“, т.е. „свръхестественото“. Решаващият момент за появата на тези „стаи“ с причудливи обекти от различни области като антропология, зоология, геология, археология, етнография, изкуство и антични предмети са експедициите от 15 до 17 век и епохалната среща с радикалната другост на Америките.

Ина Валентинова поема към изследване на своето въображение, за да ни представи един неин Wunderkammer – биологично органичен, фантастичен, плюшен и мек поглед към вътрешността на тялото на едно въображаемо същество. Надниквайки през витрината, пред нас се открива “рентгенографски спиритуален поглед навътре към самите нас и заобикалящата ни среда, който ни кара да се чувстваме свързани и заедно въпреки ситуацията и възможността за това”.

Проектът „1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

Пространство за културни и социални събития ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.

Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с Министерство на културата, Община Велико Търново, Гьоте-институт София, Френски културен институт, Институт Сервантес, Посолство на Америка – София, Посолство на Германия – София, Посолство на Кралство Испания - София и множество други български  и международни институции.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е бакалавърска и магистърска степен във Виенския университет, а е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Била е творчески координатор на FLUCA - Австрийски културен павилион, участвала е в организационния екип на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов