Удължава се срокът на договорите по схемата за инвестиции в растениевъдството

Животът

27-12-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решение за удължаване сроковете на изпълнение на инвестиционните проекти по схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция” от прием 2019 и 2020 г. Решението е на база предприети от ДФЗ комплексни действия и набор от мерки за смекчаване на икономическите последици от кризата във връзка с обявената епидемиологична обстановка в България и по предложение на браншовите организации в сектор „Растениевъдство”.

С Решението се изменят указанията за прилагане на схемата през двата приема. От него ще се ползват бенефициенти по схемата, чиито договори не са изтекли към датата на утвърждаване на указанията от министъра на земеделието, храните и горите Така срокът по договори от кампания 2019 г., сключени през 2019 г., се удължава до 30 юни 2021 г. За кандидати от прием 2019 г., чиито договори са сключени през следваща кампания, срокът за изпълнение на инвестициите и за подаване на заявление за плащане на помощта е 9 месеца от датата на сключването им. Срокът по договорите от кампания 2020 г. се удължава с 6 месеца, но не по-късно от 30 септември 2021 г. За кандидати, чиито договори са сключени след датата на утвърждаването на измененията в указанията за 2020 г., срокът за изпълнение на инвестицията и за подаване на заявление за плащане на помощта е 9 месеца от датата на сключването на договора за държавна помощ. Във връзка с промените в сроковете на сключените договори са направени съответните допълнения и в текстовете, уреждащи валидността на предоставените банкови гаранции по отпуснати авансови плащания.

Изменените указания за прилагане на схемата за държавна помощ ще бъдат публикувани на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)