България иска сиренето и киселото ни мляко да получат защита в ЕС

Животът

28-12-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

България иска сиренето и киселото ни мляко да получат защита в ЕС

С окончателното вписване на българското сирене и кисело мляко в този регистър страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование

България иска сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания, съобщи Министерството на земеделието.

Заявлението до Европейската комисия подава сдружението „Български традиционни млечни продукти” и по регламент до 9 януари следващата година могат да бъдат правени възражения срещу искането.

Сдружението започва процедурата по вписването в Европейския регистър на произведените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко. Преди да се стигне до регистрация, продуктите преминават през сериозни проверки, които традиционно продължават между една и две години, като се инспектират рецептурите и историите за производството им.

С окончателното вписване на българското сирене и кисело мляко в този регистър страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което е улеснение за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

През 2017 г. Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Към края на 2015 година страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на спиртни напитки.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов