29 декември назад във времето

Велико Търново Лайф

29-12-2020, 06:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сраженията в Руско-турската освободителна война са в разгара си в последните дни на декември 1877 година. От Гюргево на румънския бряг започва артилерийски обстрел на Русе...
Братоубийствената вражда между крилата на Македонското движение взима нова жертва: През 1932 година е извършен атентат срещу Симеон Евтимов - редактор на вестник "Ла Маседоан" (1927 - 1932 г.), който излиза в Женева на френски език и в. "Македония" (1932 г.). Тежко ранен, Евтимов умира два дни по-късно. Атентатът срещу сподвижника на Ванче Михайлов и виден деец на ВМРО, е дело на групата на Александър Протогеров в съюз с комунистическата ВМРО (обединена). "Смъртта на Евтимов е една национална катастрофа", казва писателят Симеон Радев...
През 1989 година, малко повече от месец след демократичната промяна на 10 ноември, с решение на пленум на ЦК на БКП се отхвърля "възродителният процес". Правителството обявява правото на българските мюсюлмани да възстановят традиционните си имена. В друга държава от бившия източен блок - Чехословакия - Вацлав Хавел полага клетва като демократично избран президент.
През 1798 година е основана Петербургската медико-хирургическа академия.
Томас Едисон патентова радиото през 1891 година.
През 1819 година Болград - селище на българските преселници в Южна Бесарабия, получава статут на град с указ на руския цар Александър І. Основан е на мястото на село Табак от бежанци от Сливенско, които се заселват там, за да се спасят от погромите на османските власти.
Югославия скъсва отношенията със сталинския Съветски съюз. Годината е 1949 - Тито заявява, че страната ще следва свой комунистически път на развитие.
На 29 декември са родени: легендарната Мадам Помпадур - метреса на френския крал Луи ХV, известна със своето влияние върху управлението на страната; Чарлс Гудиър - американският изобретател, открил през 1839 г. процеса на вулканизация на гумата, чието име носят една от най-известните марки автомобилни гуми; 17-ият президент на САЩ Андрю Джаксън. През 1809 година е роден британският политик Уилям Гладстон - един от най-големите защитници на българите от турските жестокости след потушаването на Априлското въстание, автор на брошурите “Българските ужаси” и “Уроци по клане”.
На 29 декември умират: английският църковен и политически деец Томас Бекет, поетите Райнер Мария Рилке и Александър Геров.

Международен ден на биологичното разнообразие — Отбелязва се по решение на 49-ата сесия на Общото събрание на ООН от 1995 г. в деня на влизане в сила през 1993 г. на Международната конвенция за биологичното разнообразие, подписана на 14 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)