Преди 21 години маниак напада „тихия бийтълс“ Джордж Харисън

Велико Търново Лайф

30-12-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1999 г. в Лондон маниак атакува с нож Джордж Харисън и съпругата му. „Тихият бийтълс”, както наричат Харисън, е въвлечен в свирепа схватка от 33-годишния Майкъл Ейбрам. Нападателят от години страда от ментални проблеми, непрекъснато „чува гласове” и, за да ги заглуши, не сваля слушалките на уокмена от ушите си.

В декемврийската нощ той чупи прозореца на Джордж и съпругата му Оливия в имението им „Фрайър парк” в Хенли. Влиза в дома им и с виковете си събужда двойката. Джордж слиза от спалнята да провери какво става. Оливия се обажда в полицията, взема ръжена от камината и отива при съпруга си.

Но Джордж вече е съборен във вестибюла, а Ейбрам продължава да му нанася удари с 18-сантиметров кухненски нож. Оливия запазва хладнокръвие и започва да налага с ръжена непознатия мъж. Удря го поне 15 пъти, но той не пуска оръжието си, а се обръща и насочва агресията си към нея. Въпреки че е ранен сериозно, Харисън се изправя и успява да се притече на помощ на жена си.

Лице в лице с нападателя Оливия грабва лампа и започва да удря насилника по главата. Мик обаче сграбчва кабела на уреда и го омотава около врата на жената. Тя успява да се измъкне от хватката и се втурва да вземе отново тежкия ръжен. В това време Ейбрам напада Джордж и го удря по главата с лампата. Изтощен музикантът може единствено да вдигне краката си, за да се предпази от ударите. Ейбрам оставя Харисън в безпомощно състояние и тръгва да търси Оливия. И той обаче е изтощен от битката и припада на балкона, където го открива полицията.

Цялата атака продължава близо 15 минути. И жертвите, и нападателят са откарани в болница. Джордж Харисън е с прободен бял дроб, седем порезни рани по тялото и наранявания на главата. Нападателят получава 22 шева на главата. Експертиза установява, че Ейбрам е със сериозно психично разстройство, затова е задържан в подходящо за състоянието му лечебно заведение. Изписан е през 2002 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов