Гимназията по туризъм е победител за област Велико Търново в Национален конкурс за STEM науки

Мисия

30-12-2020, 09:12

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът „„Град“ за дивите пчели“ е победителят /VIII-XIIклас/ за Великотърновска област  в Националния конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2020“  В конкурса са участвали 208 проекта на ученици в трите възрастови категории: I-IV; IV-VIII  и VIII-XIIклас. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. Организацията и провеждането на състезанието се осъществява от EduTechFlag с подкрепата на партньори.

         Печелившата разработка  е дело на Даниела Мартинова, Христина Георгиева Калоян Яков, Любомир Петков, Мариян Методиев и Михаил Михайлов - ученици от IXа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. Те са за първа година в учебната компания Boyar dreams, но това не е първият им екологичен проект. През октомври засадиха кипариси в кв. Чолаковци като част от проекта на Община Велико Търново - „Моята градинка“ 2020.

         „„Град“ за дивите пчели“ е разработен през октомври месец, финансиран е от Информационен център Европа Директно, Велико Търново. Закупени са 15 „хотела“ за диви пчели, които ще бъдат поставени в околностите на града. .

         Добрата новина дойде само два дни след  обявяването на проекта „Посланик на Земята“  за победител за град Велико Търново. И двата екипа ще изпратят резюмета на проектите си, за да бъдат включени във втората е-книга STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ.

         Това е четвъртото издание на Националния конкурс за STEM науки в България. Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, членове на учебната компания, участваха и в третото издание с проекта „Естествени репеленти“.  И пак бяха обявени за победители в града и в областта.

         Ръководител на учебната компания Boyar dreams е инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов