Какво не знаем за Нова година

Животът

31-12-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Настъпването на Нова година е свързано с шумни празненства и всевъзможни ритуали за успех, здраве и благоденствие през следващите 12 месеца. Но знаете ли кога и къде за пръв път е бил отбелязан този празник? Каква е връзката между датата 31 декември и най-дългото музикално произведение, създавано някога? И къде новогодишните тържества са продължавали цели 4 месеца? Отговорите на тези и други интересни въпроси ще можете да научите в следващите редове.

1. Най-ранните сведения за чествания по случай настъпването на Нова година са от района на Месопотамия и датират от 2000 г. пр. н. е.

2. В Персийската империя съществувала традиция да се подаряват яйца на Нова година. Причината е, че яйцата са символ на плодородие и изобилие.

3. Първият месец от годината –-януари, е кръстен на един от най-древните римски богове – Янус. Той имал две лица, като с едното гледал в бъдещето, а с другото – в миналото. Янус бил почитан като повелител на всяко начало и ново начинание. Смятало се, че той отваря и затваря всички врати.

4. До 1753 г. Великобритания и нейните колонии отбелязват Нова година на 25 март (Благовещение). Освен това, 1752 г. продължила само 9 месеца, тъй като датите между 1 януари и 24 март били пропуснати, за да може 1753 г. да започне на 1 януари.

5. След Великата френска революция, в страната за кратко бил въведен нов календар, базиран на десетичната система. В него седмицата се състои от 10 дни, минутата продължава 100 секунди, а часът – 100 минути.

6. Прословутата Девета симфония на Бетовен направила своя дебют в Япония по време на Първата световна война. Тя била изпълнена от германски военнопленници. Оттогава произведението се превърнало в неделима част от празненствата по случай Нова година в азиатската страна.

7. Съществува музикално произведение с продължителност…1000 години! Творбата, наречена “Longplay”, започна на 31 декември 1999 г. и ще продължи до края на 2999 г.

8. В някои азиатски държави, сред които Южна Корея, когато се роди бебе, то вече се счита за навършило една година. С настъпването на Нова година, възрастта му се увеличава. Известни са случаи, в които бебета се раждат в последните минути на 31 декември, а от 1 януари вече се водят за навършили 2 години.

9.  Заради липсата на тоалетни, много хора, които посрещат настъпването на Нова година на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, носят памперси за възрастни.

10. През 2010 г. жена, планирала самоубийствен атентат в центъра на Москва навръх Нова година, била убита от съобщение, което получила на телефона си. То било изпратено от мобилния й оператор и съдържало пожелания за много успехи и щастие през новата година. Съобщението, обаче, задействало взривното устройство, което носела. Загинала само тя, без никой друг да пострада.

11. Една от най-популярните традиции по цял свят е да целунеш любимия човек в първата секунда на новата година. Тя е с много дълбоки корени. В английския и германския фолклор например има поверие, че първият човек, когото срещнете в началото на новата година, ще предопредели какви ще бъдат следващите 12 месеца.

12. Макахики е древен хавайски празник в чест на бог Лоно, с който се отбелязва настъпването на Нова година. Продължителността му е цели 4 месеца. През този период хората спирали всякаква работа и се отдавали на безспирни веселби, а воденето на войни било абсолютно забранено.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)