Въвежда се данъчно облекчение при ремонт на жилище

Животът

01-01-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От днес,1 януари 2021 г., се въвеждат някои правила за отчетност при извършване на подобрения и/или ремонти в недвижими жилищни имоти. Когато подобренията и/или ремонтите са извършени чрез ползване на наето физическо лице, то не следва да издава документ за услугата, но плащането задължително трябва се извърши по банков път. В този случай собственикът/съсобственика на имота не може да използва тези разходи, за да намали данъчното си задължение за 2021 г. чрез облекчението, споменато по-долу. Правилата са посочени в чл. 9 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

От 1 януари 2021 г. се въвеждат някои правила за отчетност при извършване на подобрения и/или ремонти в недвижими жилищни имоти. Когато подобренията и/или ремонтите са извършени чрез ползване на наето физическо лице, то следва да издава документ за услугата и плащането задължително трябва да се извърши по банков път. В този случай собственикът/съсобственика на имота може да използва тези разходи, за да намали данъчното си задължение за 2021 г. чрез облекчението, споменато по-долу. Правилата са посочени в чл. 9 от ЗДДФЛ.

От 1 януари 2021 г. се въвежда данъчно облекчение за физически лица при извършване на подобрения и/или ремонти на един недвижим жилищен имот. Облекчението представлява приспадане от общата годишна данъчна основа на направените през годината плащания за труд в общ размер до две хиляди лева. Имотът трябва да бъде собствен или съсобствен и да бъде разположен в България. Изпълнителят на услугата може да бъде фирма или физическо лице. Собственикът/съсобственика на имота трябва да притежава документ за услугата, придружен с документ за плащането (фискален бон, разписка, фактура, банков или друг документ). Правилата са посочени в чл. 22е от ЗДДФЛ.

Следователно, лицата, които имат документи от 2020 г. за подобрения или ремонти, които съответстват на разпоредбите на чл. 22е и чл. 9 от ЗДДФЛ, ще могат да ползват данъчното облекчение през 2021 г. А лицата, които нямат, или документите от 2020 г. не съответстват - няма да могат да ползват облекчението.

Следователно, лицата, които планират да извършват през 2021 г. подобрения или ремонти чрез наемане на физическо лице, следва да се уверят, че то е в състояние да им предостави изискваните от ЗДДФЛ документи или информация, за да могат през 2022 г. да ползват данъчното облекчение.

Чл. 9 и чл. 22е от ЗДДФЛ може да прочетете на следния адрес: https://lex.bg/laws/ldoc/2135538631



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов