Професии, които ще са важни в следващите години

Животът

03-01-2021, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Уменията на бъдещето са умения, които ще ни бъдат полезни утре. В утрешния свят също ще трябва да умеете да броите. Но успехът ще зависи и от това дали човек може да придобие умения на 21 век. Професиите не винаги се развиват, както прогнозират експертите. По правило появата на нови професии е свързана с появата на технологии и инструменти, за които все още не знаем. Например, търсенето на представители на дигитални професии, съдейки по динамиката на свободните работни места, се е увеличило с 885% от 2010 до 2019 г. А кои професии ще се появят до 10 години?

Биоинженер - Специалист, който изучава и променя свойствата на живия организъм (както и разработването на нови), използвайки инженерни принципи в биологията и медицината за решаване на различни медицински проблеми и защита на здравето.

Биофармаколог - Специалист по създаването на нови биологични продукти - лекарствени продукти, които се получават с помощта на живи биологични системи, тъкани на организми, биотехнологии.

Интелигентен дизайнер на околната среда - ИТ специалист, който разработва технологии, способни самостоятелно да получават и предават информация, необходима за тяхното функциониране, контрол и оптимизиране на собствената им работа. Например, "интелигентните къщи" могат самостоятелно да обслужват автоматизацията, от която са съставени, да включват необходимото и да изключват ненужното оборудване навреме, да правят онлайн поръчки за изчерпване на продукти и стоки за бита. Смята се, че се движим към ерата на "Индустрия 4.0", в която всичко ще се основава на интелигентни технологии.

Специалист по роботика - Той се занимава със създаването и поддръжката на роботи за различни индустрии, помага да се установи работата на автоматизирани технически системи.

Специалист по киберсигурност - ИТ специалист, който се занимава със създаването, подкрепата и подобряването на специална инфраструктура, услуги за защита на информационните системи и дигиталната среда от кибератаки, изтичане на данни, други кибер заплахи, както и разследване на кибер престъпления.

Специалист по алтернативна енергия - Занимава се с търсене и използване на алтернативни нетрадиционни енергийни източници. Включително инженер по възобновяеми енергийни източници - тоест специалист по създаването и внедряването на системи, които работят на слънчева и вятърна енергия.

Невропсихолог - Дейностите му са на пресечната точка на психологията и неврологията. Той изучава връзката между структурата и принципите на функциониране на мозъка с психичните процеси и човешкото поведение.

Програмист, разработчик - Тази професия вече стана силно търсена и като се има предвид дигитализацията на всички аспекти на човешкия живот и дейност, тази тенденция е малко вероятно да се промени.

Архитект и дизайнер за виртуална реалност - Изобретява и създава концептуални решения за виртуалния свят: философия, закони на природата и обществото, правила за социално взаимодействие и икономика, пейзаж, архитектура, сензации.

Инженер за 3D печат - Специалист по 3D дизайн с математически и творчески умения. Търси се в различни области, включително архитектура и строителство, медицина, дори в производството на облекло и обувки.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов