При какви мерки връщат децата в училище

Животът

03-01-2021, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Малките ученици от началното обучение и децата от детските градини и яслите ще се завърнат в класните стаи утре, 4 януари. Те няма да упражняват извънкласни занимания и други дейности по интереси, за да не се допусне омесване на деца от различни класове и възрастови групи. Това гласи Заповедта на образователния министър Красимир Вълчев. 

Решението на Министерския съвет и Националния оперативен щаб за връщането на малките деца в клас се базира на диференциран подход. Има преобладаващ брой изследвания, че децата в по-ниска възраст не са приносители на заразата, а при учениците от 1 до 4 клас е по-трудно обучението в електронна среда. Надделява и нуждата при най-малките да стои родител.

В същото време родителите, които не желаят децата им да се върнат в детската градина или в училище, имат право на това, според последните промени в закона. 

Страх от заразяване има и сред учителите. Затова ще бъдат взети допълнителни мерки от 4 януари. Проветряването ще е по-трудно, защото е хладно. Училищата имат готовност и часовете да са по 20 минути. 

Всяко училище ще може да премине индивидуално към онлайн обучение, ако заболеваемостта в дадения регион се увеличи. 

Родителите на децата, които са задължени да учат дистанционно, ще могат да кандидатстват за целева помощ от държавата и през следващата година. Те ще получат съответно една минимална работна заплата за цял месец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов