7 януари назад във времето

Велико Търново Лайф

07-01-2021, 06:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1946 г., между 7 и 10 януари на посещение в Москва е българска правителствена делегация, начело с министър-председателя Кимон Георгиев, във връзка с Московското решение за включване на двама опозиционни представители в кабинета и за развитието на двустранните отношения. На 5 и 6 януари се провеждат преговори между представители на правителството и на опозицията за прилагане на Московското решение. След консултации с американския политически представител Мейнард Барнс, Никола Петков и Коста Лулчев решават да поставят предварителни условия, каквито Московското решение не предвижда: за цялостна реконструкция на кабинета, като министерствата на вътрешните работи и правосъдието се отнемат от БРП; за нови парламентарни избори и за отстраняване на "партийния елемент" от армията. Целта на опозицията е да се провокира отново намеса на САЩ и Англия и да не се позволи признаване на резултатите от бойкотираните от нея избори.


През 1945 г. в Македония започва „Кървавата Коледа" - „Кървав Божик". В продължение на няколко дни във Вардарска Македония са избити над 1200 граждани с българско самосъзнание по нареждане на маршал Тито, по списъци, изготвени предварително от Лазар Колишевски. За няколко дни са избити - в Скопие - 63 души, във Велес - 54, Куманово - 48, Битоля - 36, Щип - 77, при с. Владимирово, Беровско - 330 души и т. н. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица също са убити много хора с българско самосъзнание, други са подложени на терор и прогонени от родните си места. Целта е да се ускори процесът на македонизация на населението.

През 1878 г. по време на Руско-Турската освободителна война части на Южния отряд на руската армия освобождават село Мъглиж и настъпват по долината на река Тунджа. Южният отряд е сформиран на 31 юли 1877 г. от руското командване, начело с генерал Фьодор Радецки (на снимката). Задачата на отряда е да отбранява старопланинските проходи. Обкръжава турските войски в сражението при Шипка - Шейново. Оказва решителна помощ на опълченците при отбраната на Шипченския проход. Когато на 20 август получава съобщение, че "положението на Шипченския проход е отчайващо", на 22 август насочва резервите от гр. Елена и Търново към Шипка. На 23 август - най-тежкия ден от отбраната на Шипка, следобед към 17 ч. пристига на помощ с две сотни казаци по двама на кон и взвод планинска артилерия. До вечерта турците са отблъснати. По същото време Западният отряд на руската армия освобождава Ихтиман и води боеве при прохода Траянови врата.


През 1873 г. са проведени четвъртият и петият разпит на Васил Левски. Организирана е очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. Година по-рано, с участието на Васил Левски в Троянския манастир е основан революционен комитет. Сред членовете на комитета са отец Макарий, х. Авксентий, йеромонасите Кирил, Митрофан, Нефталим и др.


На тази дата са родени: д-р Иван Киров Вазов – български общественик, политик и държавник. Министър е на търговията, промишлеността и труда в кабинета на Добри Божилов.

Роден е Матей Икономов – български драматург, театрален деец.

В Габрово е роден композиторът Емануил Манолов. Автор е на първата българска опера „Сиромахкиня“.

В Елена е роден писателят Стоян Михайловски. Автор е на химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени".

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)