Заловените крадци на гуми и джанти нанесли щети за 10 000 лв., действали и в Германия

Крими

09-01-2021, 12:15

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тримата са роднини и са от ромски произход

Тримата задържани преди броени дни от великотърновската полиция крадци на гуми и джанти от луксозни коли, са от ромски произход, роднини са и има данни, че са извършвали идентични престъпления и на територията на държави от Европейския съюз. Това заяви на брифинг днес наблюдаващият прокурор Тотко Тотев. „Имаме сведения, че подобни кражби лицата са извършили и в Германия. У нас са извършили четири кражби и един опит за такава. Четири от случаите са във Велико Търново, един – в Горна Оряховица. От вчера тримата са с постановена мярка за задържане под стража.“ – допълни Тотев.

Единият от крадците е на 59 години от Павликени, реабилитиран е от съда за минало деяние. 19-годиният от групата е без криминалистични регистрации и е от Сливо поле. Третият е 39-годишен рецидивист от Павликени. Той е бил обявяван три пъти за общодържавно издирване, като един път и с Европейска заповед за задържане. Апашите са заловени в домовете си в Павликени броени часове след извършена от тях крупна кражба на половин тон дизелово гориво от камион в града.

Крадците се движели с лека кола и избирали скъпи автомобили, тип джип,  в старата столица и Горна Оряховица. Съобразявали мястото на кражбата да не е под видеонаблюдение. Действали изключително бързо, като после слагали колата, обект на набезите, на трупчета. Част от откраднатите гуми и джанти са продадени на гумаджийница в Русе, чийто собственик не знаел, че са крадени, а му било казано, че са внос от чужбина. „Нанесените щети са за близо 10 000 лв. Част от вещите са разпознати от собствениците на автомобилите и са им върнати. Невъзстановените щети възлизат на 4 000 лв., като задържаните лица са изявили желание да ни възстановят.“ – допълни прокурор Тотков.

Лекият автомобил, с който апашите са извършвали престъпленията, ще бъде конфискуван в полза на държавата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов