Оставиха в ареста притежател на незаконен автомат "Калашников", подготвял продажбата му

Крими

09-01-2021, 12:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Евентуална сделка на продажбата на незаконни придобит автомат „Калашников“ са подготвяли тримата мъже, задържани в четвъртък вечерта при акция на полицията във Велико Търново. Това заявиха днес на брифинг заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Христо Христов и наблюдаващият прокурор Цанко Ганчев.

В четвъртък около 17,00 ч. в полицията е получен сигнал за изстрели с огнестрелно оръжие, в района на екостадиона в кв. «Бузлуджа», в областния град. Към мястото незабавно са изпратени екипи на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР – В. Търново. От извършените първоначални действия на полицейските служители е установено, че изстрелите са произведени от лица, возещи се в джип, управляван от 26-годишен мъж от Попово. От проведените незабавни опративно-издирвателни мероприятия возилото е установено на ул. «Н. Габровски» в града. В него пътували още двама мъже на 26 години от Г. Оряховица и 23-годишен от Етрополе. На задната седалка е намерен автомат «Калашников». Мъжете от Попово и Г. Оряховица са задържани с полицейски мерки до 24 часа. Приятелят им е отведен в полицейското управление и по-късно е бил освободен. По случая е започнато досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново. „Вчера 26-годишният от Попово е привлечен като обвиняем, мярката му за задържане е удължена на 72 часа. Той е с влязла в сила условна присъда за грабеж. Другите двама също са известни на полицията. Работата по документиране на случая продължава. Установено до момента е, че именно това лице е било собственик на автомата, но тепърва ще се разследва откъде и как е взето оръжието. Мъжът е с осъдителна присъда, като в момента на задържането му е бил в изпитателен период. Изясняват се и взаимоотношенията между лицата.“ – каза още прокурор Ганчев.

Според комисар Христов произведеният откос от автомата е бил с цел тестване на оръжието. По автомата няма наличие на фабричен номер, което навежда към подозрение, че вероятно е откраднат. Тримата мъже са се движили с джип с английска регистрация, който арестуваният от Попово купил, но не прехвърлил. Собственикът на колата няма отношение към деянието, поясни още Христо Христов.

Предполага се, че не става дума за участие в престъпна мрежа за търговия на оръжие, а за единичен случай.

26-годишният стрелец е с условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок за грабеж, която е постановена през декември 2020 г. от съд в Бургас. Сега го грози ефективна присъда, защото престъплението с оръжието е извършено в периода на изпитателния срок. Наказанието, което се предвижда по чл.339 от НК е от 2 до 8 години затвор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов