Център Амалипе ще отбележи Василица 2021 в област Велико Търново

Велико Търново Лайф

12-01-2021, 13:44

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица.

Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”. При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Васили – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”). Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Утре, 13 януари, сутринта, сурвакари от Амалипе ще посетат Областна управа - Велико Търново. В 10.00 часа в сградата на Областна администрация ще се проведе среща между Областния управител на област Велико Търново – проф. д-р Любомира Попова и ученици от ОбУ „П.Р.Славейков“ с.Джулюница по повод Василица 2021 г.

За поредна година Центърът за развитие на общността в гр. Стражица ще отбележи Василица – Ромската Нова Година, като доброволец ще сурвака кмета Румен Павлов за здраве и берекет. Също така образователният медиатор Ирена Михайлова ще обходи ромската махала  и ще раздава брошури, свързани с Васильовден, като целта е повечето хора да се запознаят с традициите и обичаите за този празник.

Образователният медиатор на Центъра за развитие на общността в гр. Павликени Стефан Стефанов и директора на ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ с.Батак Шенай Нуриев заедно с няколко възпитаници на училището ще сурвакат кмета на с. Батак – Зенко Маринов, както и други представители на кметството. Няма да пропуснат и секретаря на Народно читалище ,,Събуждане“ Иринка Димитрова. След събитията, свързани със сурвакането,  Стефан Стефанов ще раздаде информационни материали, свързани с празника и обичатие в ромската общност.

На 14.01.2021г. образователният медиатор Никола Георгиев ще придружи доброволец, който ще сурвака за здраве и берекет директора на ОУ,,Бачо Киро“  гр.Бяла Черква Александър Михайлов и целия му колектив. Ще последва разпространяване на информационни брошури относно отбелязването на Василица сред общността.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)