С пространствена инсталация на Димитър Солаков продължава инициативата 1m2 изкуство

Велико Търново Лайф

14-01-2021, 11:54

Снимка:

ТАМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творбата „Future-Selves” може да се види на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново до 5 февруари

Програмата за януари на 1m2 изкуство представя изложба на Димитър Солаков (роден 1987 г.). Авторът, който от няколко години живее заедно със семейството си в с. Вонеща вода, област Велико Търново, завършва фотография в Нов български университет през 2011 г.

В работата си Димитър Солаков често използва различни медии и изразни средства, комбинира материали и експериментира с пространства и идеи. Участвал е в международни изложби в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и др. Великотърновци и гости на града ще могат да се запознаят с пространствена инсталация, озаглавена “Future-Selves”, която поставя темите за бъдещето на човечеството и промените, които настъпват в нашия свят. 

1m2 изкуство за трета поредна година представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв.м. Концепцията за “white cube” (бял куб) е вдъхновението зад инициативата, която се осъществява от куратора Мартина Йорданова и ТАМ – пространство за срещи, събития и изложби в град Велико Търново. Проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда. През 2021 г. общо 6 млади артисти ще участват в инициативата.

Димитър Солаков представя една пространствена инсталация, състояща се от акварелни рисунки и фигура създадена на 3Д принтер, която заема централно място в експозицията. Както и заглавието подсказва, авторът ни пренася в едно хипотетично бъдеще, където изобразения пред нас свят е мръсен, токсичен и някакси различен. Сякаш не е успял да се опази, но все пак е там. Все още.

Пейзажите и пресъздадената атмосфера от рисунките на Солаков препращат към една възможна визуална интерпретация на “Краят на историята и последният човек” на Франсис Фукуяма. Произхождайки от политическата философия, авторът на книгата разглежда развитието на обществото като достигнало не просто до конкретен период от следвоенната история, а до края на историята като такава. За крайна точка на човешкото управление се приема идеологическата еволюция и универсализация на Западната либерална демокрация, чието спокойствие и просперитет са превзели човешкото същество. Останал е един “последен човек” като представител на всички онези, които със своето линейно присъствие са претопили човешката душа и воля за борба.

И все пак в инсталацията на Димитър Солаков “Future-selves” остава отворен въпроса дали това е по-скоро края на света или началото на нов.

* Проектът е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

Пространство за културни и социални събития ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.

Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с Министерство на културата, Община Велико Търново, Гьоте-институт София, Френски културен институт, Институт Сервантес, Посолство на Америка – София, Посолство на Германия – София, Посолство на Кралство Испания - София и множество други български  и международни институции.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е бакалавърска и магистърска степен във Виенския университет, а е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Била е творчески координатор на FLUCA - Австрийски културен павилион, участвала е в организационния екип на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов