С нови програми ще помагат на общинското здравеопазване да привлича специализанти

Мисия

16-01-2021, 12:09

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и управители на общински здравни заведения в старопрестолния град обсъдиха актуални въпроси и проблеми пред общинското здравеопазване. В срещата участваха управителите на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева, на Комплексен онкологичен център – д-р Мария Рачева, на Център за психично здраве – д-р Марияна Петрова и на Център за кожно-венерически заболявания – д-р Теодора Чолакова.

Една от темите бе свързана с политиките за привличане на специализанти в общинските болници. Министър Ангелов сподели, че правителството работи по специална програма за увеличаване на възнагражденията чрез тристълбово финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища. Даниел Панов потвърди готовността на Общината в Старата столица да определи жилища за тази цел.

По време на срещата стана ясно, че се подготвя програма, по която общинските болници ще могат през общините да кандидатстват за финансиране на проекти за ремонт на сграден фонд и обновяване на оборудването. Необходимост от подобни инвестиции заявиха д-р Мария Рачева, д-р Теодора Чолакова и д-р Марияна Петрова.

Друга от темите бе свързана с необходимостта от средства за довършване на втория корпус на общинската белодробна болница. Около 2 млн. лева са нужните средства за завършване на строителството и още около 600 000 лева – за оборудване. Проф. д-р Костадин Ангелов се ангажира с осигуряване финансов механизъм през настоящата година. Разширяването на болницата ще е от полза както за великотърновци, така и за жителите на съседните области, които също се лекуват в белодробната клиника.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов