Молебен за здраве бе отслужен в средновековния арбанашки храм „Св. Атанас“ - velikotarnovo.utre.bg

Молебен за здраве бе отслужен в средновековния арбанашки храм „Св. Атанас“

18 януари 2021, 13:10 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Велико Търново

В средновековната църква музей „Св. Атанас“ в Арбанаси бе отслужен молебен за здраве. Поводът бе днешният голям християнски празник Атанасовден. Св. Атанасий Велики е считан за покровител на студовете, снеговете и ледовете, а според народния вярвания от днес зимата вече си тръгва.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и жители на Арбанаси и старопрестолния град запалиха свещички за здраве. Службата бе водена от отец Киприян.

Църквата музей „Св. Атанас“ е строена през XVII век и също като останалите арбанашки храмове впечатлява с изяществото на стенописите.

Черквата, която е паметник на културата от национално значение, бе отворена за служби точно преди година след десетилетия прекъсване. Възстановени бяха богослуженията и в останалите средновековни църкви в Арбанаси - „Св. Георги“, „Св. Димитър“, „Св Архангели Михаил и Гавраил“ и „Рождество Христово“, на храмовите им празници и по други поводи. Инициативата бе на Даниел Панов, подкрепена е от великотърновския митрополит Григорий.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета