Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове

Мисия

19-01-2021, 12:33

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повод са жалби на граждани и ремонт на нарушена тротоарна настилка

По повод многократни сигнали и жалби, подадени от граждани и касаещи нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”, Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи на горепосочената улица. Дейността ще стартира от северната страна - пред сградите на адрес №5 и №7 и ще продължи към южната ѝ част.

Липите ще бъдат заменени с видове, които са подходящи за градска среда - характеризиращи се с плитка коренова система. По този начин няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района. Микроклиматът също няма да бъде нарушен, тъй като в непосредствена близост се намира парк „Марно поле”, в който периодично биват засаждани нови дървесни видове.

Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов