Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове - velikotarnovo.utre.bg

Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове

19 януари 2021, 12:33 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Велико Търново

Повод са жалби на граждани и ремонт на нарушена тротоарна настилка

По повод многократни сигнали и жалби, подадени от граждани и касаещи нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”, Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи на горепосочената улица. Дейността ще стартира от северната страна - пред сградите на адрес №5 и №7 и ще продължи към южната ѝ част.

Липите ще бъдат заменени с видове, които са подходящи за градска среда - характеризиращи се с плитка коренова система. По този начин няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района. Микроклиматът също няма да бъде нарушен, тъй като в непосредствена близост се намира парк „Марно поле”, в който периодично биват засаждани нови дървесни видове.

Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета