Специалисти: COVID-19 забави скрининга на рака на маточната шийка

Животът

21-01-2021, 14:54

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес се проведе първото информационно онлайн събитие, част от информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“, инициирана от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и лаборатории Синево България. Събитието постави началото на поредица от уебинари с практическа насоченост, които ще дадат отговорите на въпроси, свързани с рака на маточната шийка (РШМ),  неговата превенция, профилактика, проследяване и диагностика.

„Факт е, че в България все повече жени между 20 и 45-годишна възраст са диагностицирани с това заболяване и често то бива откривано едва, когато е в  напреднал стадий. Достъпът до навременна информация и адекватно лечение е това, което ще доведе до намаляване броя на заболелите“, каза в рамките на представянето д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

„Ранното откриване на рака на маточната шийка е изключително важно, защото когато е в начален стадий, благодарение на новите технологии, които има за ранно повлияване и лечение, ние можем да излекуваме на 100% пациентите си, като след това ще продължат да живеят нормално с редовно проследяване“, заяви д-р Мариана Атанасова, специалист по медицинска онкология в ИСУЛ. Тя допълни, че почти няма друг рак, при който да има 100-процентово лечение, когато е в първия си стадий. Затова е важно да не се забавя лечението на първата фаза на заболяването, защото това ще повлияе след това на здравето на пациентките. Според д-р Атанасова е необходимо повече да се говори за сексуалното здраве и рисковото поведение, да се подкрепят младите хора в тяхното отговорно сексуално поведение, както и да се работи за превенция на рака на маточната шийка на национално ниво.

„В България нямаме скринингова програма за рак на маточната шийка, нямаме и раков регистър, а е факт, че страната ни е на челните места по смъртност от това заболяване. Освен това, младите хора имат много ниска сексуална култура, често сменят половите си партньори, което е предпоставка за заразяване с човешкия папилома вирус. Затова най-важното е да бъде създадена скринингова програма, защото ваксината не е самостоятелен метод за предпазване от този вид рак, тя трябва да бъде съчетана с редовно участие в организирани скринингови прегледи“, допълни от своя страна Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

„COVID утежни ситуацията в целия свят. В България по време на първия локдаун се спряха женските консултации. Това неимоверно ще доведе повишен брой на диагностицираните пациенти и увеличаване на броя на тежките случаи. Когато говорим за скрининг на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка“, допълни от своя страна гинекологът д-р Иван Вецев от болница „Шейново“, който е и медицински директор на Националната пациентска организация. Според него, създаването на добра организация и гарантирането на критерии и условия за диагностика на рака на маточната шийка, биха ни извели от челните места по смъртност от това онкологично заболяване. Важно е да насърчим жените, които са пропуснали контролното изследване, да направят своя цитологичен скрининг на маточната шийка и да не губят време, допълни Вецев.

„Принос към общността е една от основните ми лични ценности, затова, когато забелязах изключително лошите цифри на разпространение и смъртност от рак на маточната шийка в България (почти 40 жени умират всеки месец от рак на маточната шийка) реших, че това е моята мисия: да допринеса за премахването на болестта в България и да променя ситуацията за българските жени и техните семейства.“, каза в рамките на събитието изпълнителният директор на Синево България, д-р Себастиан Ротариу.

„Започвайки този януари, Синево България ще отделя всяка година необходимите ресурси, за да осведоми минимум 70% от българските жени за риска и методите за превенция на рак на маточната шийка и да проведе скрининг на минимум 50% от българските жени през следващите 5 години; а 90% от диагностицираните жени да бъдат лекувани. Но за да постигнем това, ние се нуждаем и от ангажираност от специализираните медицински асоциации, българските здравни власти и политическа воля.“, допълни д-р Ротариу.

Информационната кампания „Намали риска. Предпази се. Живей!“ ще продължи с уебинари, насочени към пациенти, както и онлайн кампания във фейсбук страницата на НПО и сайта на www.npo.bg, където регулярно ще бъде публикувана информация относно РШМ и  HPV, тяхната диагностика и начините за превенция.

За рака на маточната шийка:

Три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 години, показват данните на здравните специалисти. В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 години. Откриват се близо 1300 нови случая годишно. Въпреки това под 10% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешкия папилома вирус, с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света. За жените, които пушат, е 2 пъти по-вероятно да развият цервикален карцином, твърдят онколози. При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция. На по-късни етапи терапиите са по-сложни, а прогнозите - по-несигурни. Национална програма осигурява безплатна имунизация срещу заболяването за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар. За съжаление, не са предоставени възможности за жените в друга възраст да имат достъп до консултиране и прегледи за рак на маточната шийка. В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов