Работодателят вече ще уведомява НАП за причината за напускане на работник - velikotarnovo.utre.bg

Работодателят вече ще уведомява НАП за причината за напускане на работник

24 януари 2021, 09:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Работодателят вече ще уведомява Националната агенция за приходите за причината, поради която е прекратен договорът с негов работник. Това предвиждат промени в Наредбата за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, пуснати за обществено обсъждане. За целта в уведомлението ще се посочва дори код, отговарящ на нормативното основание за прекратяване на трудовия договор.

С промяната вече няма да е нужно освободеният работник да представя документи пред НОИ за преценка на правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. НОИ ще прави това по служебен път и така ще преценява размера на обезщетението за безработица.

Според социалното министерство, което е вносител на промените, така ще се оптимизира и процесът на отпускане на обезщетения за безработица, тъй като информацията за основанието за прекратяването на трудовия договор ще се подава в седемдневен срок от прекратяването му.

Уведомлението ще се подава и при командироване на работници и служители, предвижда още промяна в наредбата. Информация ще се изпраща и за сключването на трудов договор от българско предприятие, което изпраща работник в предприятие ползвател на територията на друга държава членка на ЕС.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета