Горна Оряховица получава финансиране по програмата „Околна среда“ - velikotarnovo.utre.bg

Горна Оряховица получава финансиране по програмата „Околна среда“

24 януари 2021, 15:16 | Мария Христова
  • Снимка:
    МОСВ

Кметът инж. Добрев се срещна с премиера Борисов и министър Емил Димитров

Днес кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е посетил  Националния координационен център в МОСВ за наблюдение и контрол върху вноса на отпадъци, състоянието на язовирите и замърсяването на въздуха. Там Добрев е разговарял с премиера Борисов и министър Емил Димитров за казуса на Горна Оряховица, по отношение чистотата на въздуха.

„Тази тема е моя кауза, която отдавна защитавам с всички сили. Знаете, че внесохме съдебна жалба срещу МОСВ заради решение, което ни лиши от финансиране по програмата „Околна среда“ и така се осуети реализирането на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух. Днес и премиерът, и министърът изразиха становище, че жалбата ни срещу министерството е аргументирана и има основание. Горна Оряховица и МОСВ ще се споразумеят извънсъдебно. Това се разбрахме по време на разговора. А министър Емил Димитров ме увери, че общината ще получи финансиране по ПУДОС! Ще бъде направено всичко необходимо това да се случи, очакваме решението на МС във възможно най-кратки срокове.“ – съобщи кметът на община Горна Оряховица.

В Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в Горна Оряховица са предвидени редица мерки, като безплатна за гражданите подмяна на печките на твърдо гориво.

„Радвам се, че въпросът с чистотата на въздуха в нашия град тръгва към своето разрешение. Лично аз ще продължа да влагам цялата си енергия по темата, защото справедливостта е на наша страна. В случая всички горнооряховчани бяхме ощетени от едно неправилно чиновническо решение.“ – коментира инж. Добрев.

Премиерът Бойко Борисов днес откри обновения Национален координационен център в Министерството на околната среда и водите. Министър-председателят беше запознат с целите и функциите на центъра от министъра на околната среда Емил Димитров и заместник-министрите Славея Стоянова и Илияна Тодорова. Първата задача, разпоредена от премиера Борисов на министър Димитров е НКЦ да изготви справки за всички нерегламентирани сметища в страната и за състоянието на язовирите в страната, включително и това на земеделските язовири. Министър Димитров пое ангажимент да пристъпи към незабавно изпълнение на поставените задачи. Информацията ще бъде докладвана на премиера на заседанието на Министерски съвет следващата сряда. По отношение на нерегламентираните сметища министър-председателят каза: „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после контролът да бъде жесток“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета