В Елена удостоиха с литературна награда съсценариста на „Улицата“ и „Как ще ги стигнем американците“

Мисия

25-01-2021, 11:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Писателят Людмил Станев е тазгодишният носител на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“. Присъждането на най-високото отличие на община Елена на талантливи български писатели и публицисти става с решение на Общинския съвет на сесия през месец януари и е във връзка с рождената дата на Михайловски  – 7 януари.

Номинираният за почетния знак Людмил Станев, медик по образование, е автор с остро сатирично перо, намерил достойно място в съвременната българска литература с книгите „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“, „Неприятният татарин“, „По-малко“, „Няма такава книга“, „Приятели мои“, „Рязко“.

Късометражният игрален филм по негов сценарий „Концерт за кларинет и оркестър“ /2019 г./ получава специалната награда на кмета на Варна от XVIII фестивал на червенокръстките и здравни филми и първа награда на конкурса за късометражно кино „Синелибри 2019“. Творчеството му включва над 500 авторски текста във вестници, сценарист и съсценарист е на „Как ще ги стигнем американците“, „Мармалад“ и ТV поредицата „Улицата“, „Измислици премислици“, „Клиника на третия етаж“ и филма „Малка нощна приказка“.

Член е на Управителния съвет и редколегията на списание „Страница“. От 13 години води постоянно авторско предаване за литература в радио Варна – „Морска гара“, за което има награда „Осма муза“ за най-добро радиопредаване за литература. Людмил Станев е отличен и с наградите „Чудомир“ и „Христо Г. Данов“.

„Без любов животът е пустиня, твърди култовият автор в интервю за в. „Сега“. Липсата на любов е големият страх, който имам. Не само в личен план, а и между хората, които ме заобикалят. Защото човек без любов е мъртъв. Само една биологична машина, която функционира - храни се, ходи в тоалетната, ходи на работа, гледа телевизия, пак се храни, пак ходи в тоалетната... Всичко става пустиня…

Аз за България  мисля по-скоро като за география. Но се надявам, че някога тя ще стане и държава, нормална държава. Всяко нещо има край, нали? И пътят в пустинята на Мойсей, и демократичният преход. У нас е царството на крайностите. Виждам много зли хора, а виждам и много озарени, даващи всичко от себе си хора. Вероятно има баланс между силите на доброто и злото. В момента у нас обаче този баланс е нарушен. Ще ми се да съумеем да възпитаме нашите деца в духа на нормалните ценности. За да стане държавата пълна с нормални хора“.

С оригиналното си творчество, с мястото, което заема в съвременната българска литература, Людмил Станев е сред авторите и личностите, които безспорно могат да се нарекат продължители на делото на Стоян Михайловски и да бъде сред носителите на литературната награда.

През последните години тя се връчва на 24 май, с изключение на 2020 г. заради епидемичната обстановка. Писателят Владимир Зарев получи почетния знак за Деня на народните будители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов