36 000 работници са получили компенсациите си за ноември и декември - velikotarnovo.utre.bg

36 000 работници са получили компенсациите си за ноември и декември

26 януари 2021, 10:12 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

„36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8,6 млн. лева“  Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й забавянето при изплащането се дължи на големия брой платежни нареждания за обработка, както и честите грешки в банковите сметките на служителите.

Тя увери, че Агенцията по заетостта ще успее да преведе до края на януари всички средства за последните два месеца на 2020 г. От февруари ще започне приемането на документи за пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. 

Деница Сачева съобщи, че през тази седмица Министерският съвет ще разгледа Националния план за насърчаване на заетостта. Средствата по него са увеличени с 14%. „Ще бъдат отпуснати 83 млн. лева по плана, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през програми и курсове за обучение. Това са също част от усилията да намалим негативните ефекти от пандемията“, обясни министрът. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета