Закриват Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец

Мисия

27-01-2021, 16:53

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерският съвет прие постановление за закриване считано от 15 февруари 2021 г. на осем домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) - ДМСГД- Благоевград, ДМСГД-Бургас, ДМСГД-Бузовград, ДМСГД-Добрич, ДМСГД-Дебелец, ДМСГД „Свети Иван Рилски“ гр. София, ДМСГД-Сливен и ДМСГД-Хасково, и за разкриване на тяхно място на седем центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ), както и за разширяване капацитетът на създадения през 2020 г. ЦКОДУХЗ-Бургас.

Анализът на дейностите, осъществявани в ДМСГД и резултатите от изпълнените проекти в рамките на процеса на деинституционализация в национален мащаб показва, че за осигуряване на необходимата подкрепа за семействата и грижи за децата, в т.ч. за децата с увреждания, е необходимо да бъдат осигурени допълнителни здравни услуги, съпътстващи социалната система, с които да се подкрепят семействата при отглеждането на децата с увреждания и хронични заболявания. По тази причина ще бъдат създадени ЦКОДУХЗ в тези области, чрез които да се осигури необходимата подкрепа за децата с увреждания от общността. Част от тези деца (1400) до момента са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги в 8-те ДМСГД.

В дейностите на центровете се предвижда да се извършва назначаване и провеждане на ранна диагностика, диагностика, лечение и медицинска и психосоциална рехабилитация, обучение на родителите им за поемане на грижата в семейна среда, посещения от медицински специалисти за оказване на специфични грижи за деца с увреждания и тежки хронични заболявания, отглеждани в семейна среда и в социални услуги от резидентен тип.

Ранното разпознаване на проблеми в една или повече области на развитието и оказването на навременна подкрепа от специалисти има изключително значение за преодоляване или намаляване на негативните последствия и е предпоставка детето да развие в максимална степен своя потенциал, а също така и да не се допусне неговото институционализиране.

За децата, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги за деца.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)