Започва изграждането на обхода, който ще свързва Горна Оряховица с АМ "Хемус"

Мисия

30-01-2021, 13:34

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Община Горна Оряховица започва реализацията на един от най-мащабните си проекти, а именно, изграждането на обходен път, който ще свързва Горна Оряховица с АМ "Хемус". Новият северен път ще минава край Поликраище и ще свърже магистралата с общинския център, летището и бъдещия интермодален жп терминал.

„Това е изключително важен проект за икономиката на Горна Оряховица, както и за комфорта на жителите, но не само на нашата община, а и на съседната Лясковец. Започваме процедура по проектиране и техническа подготовка за изграждане на пътя, като идеята е строителството му да съвпадне, или поне да не изостане много от изграждането на АМ "Хемус".“ – коментира кметът на общината инж. Добромир Добрев.

Възможностите за финансиране на този мащабен проект са или чрез Националната програма "Устойчиво развитие на България", или чрез Европейските фондове. Едва след изграждане на пътя, той ще бъде прехвърлен за стопанисване на АПИ. За процедурите по подготовка на проекта в бюджета на Общината за следващата година са предвидени около 85 000 лева. Цялото трасе на Северния обходен път по предварителни оценки ще е около 12 км. и с неговото изграждане ще се изведе товарния трафик от Първомайци и Поликраище.

„Предстои ни много работа за осъществяването на проекта, но съм оптимист, че ще се справим, за да започнем изграждането му, паралелно със завършването на магистралата в района на Великотърновска област.“ – допълни инж. Добрев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов